Brown/Millard verrassende winnaars in succesvolle ONK Zijspancross in Lochem

Op voorhand hadden niet veel mensen hun geld in durven zetten op de Britse combinatie Brown/Millard.

Toch wisten ze op overtuigende wijze beide manches van het ONK Zijspancross in Lochem te winnen en zijn de eerste leiders in het kampioenschap.

In de eerste manche waren het Giraud/Mucenieks die tot in het midden van de wedstrijd aan de leiding reden totdat ze te kampen kregen met motorpech waardoor ze noodgedwongen de wedstrijd moesten verlaten. Brown/Millard namen de koppositie over en reden onbedreigd naar de zege. Koen Hermans en Nicolas Musset reden een sterke wedstrijd en wisten achter Brown als tweede te finishen en Daniel Willemsen en Robbie Bax kwamen van rond de vijftiende plaats terug naar een derde plaats. In de laatste ronde reden ze nog op een vierde plaats maar door in de laatste bocht de Belg Dierckens nog te passeren, finishten ze als derde. Regerend kampioen Etienne Bax kwam bij de start in de problemen. Zijn machine sloeg af waardoor hij pas op een laatste plaats aan de wedstrijd kon beginnen. Op het snelle circuit was het niet makkelijk om plaatsen winst te boeken maar toch wisten Bax/Stupelis nog helemaal terug te komen naar een tiende plaats en hielden hiermee de schade beperkt.

In de tweede manche kwamen Giraud/Mucenieks niet meer aan de start omdat ze het probleem van in de eerste manche niet meer konden herstellen. Het was de Belg Sanders die kopstart nam en een sterke beginfase reed. Na een aantal ronden namen Brown/Millard het commando over en begonnen weg te lopen. Achter hun ontstond er een bijzonder spannend gevecht tussen Sanders, Bax, Willemsen, Dierckens, Hermans en van Werven. Willemsen kwam hier het sterkste uit en wist in de slotfase Bax van de tweede plaats te verdringen en kwam als tweede binnen voor Bax, Sanders en Hermans.

Het Lochemse publiek kon de vechtlust van hun thuisrijder Daniel Willemsen waarderen na de finish en kwamen dan ook massaal af op de 42-jarige crosser. Na deze wedstrijd in Lochem leidt Brown het kampioenschap met een voorsprong van 8 punten op Willemsen en Hermans volgt op 12 punten op een derde plaats.

Bij de Quads is Joe Maessen de eerste leider in het Open Nederlands Kampioenschap. In beide manches streed hij om de eerste plaats. In de eerste manche lukte het hem net niet en werd hij in de slotfase door Mike van Grinsven gepasseerd en werd derde. In de tweede manche liet hij een hele sterke indruk achter en rekende in een rechtstreeks duel af met van Grinsven en won de manche.

Mike van Grinsven begon het kampioenschap met een tweede plaats in Lochem. In de eerste manche had hij veel tijd nodig om van rond de vijfde plaats naar voren te komen. Toen dit eenmaal gelukt was begon hij hard in te lopen op Maessen en Marc de Vries die aan de leiding reden. Maessen wist hij nog te passeren maar voor de Vries kwam hij net iets tekort en moest genoegen nemen met een tweede plaats. In de tweede manche begon van Grinsven sterk maar moest zijn meerdere erkennen in Joe Maessen en genoegen nemen met een tweede plaats.

Marc de Vries opende in de eerste manche sterk door af te rekenen met Joe Maessen. Hij reed een straf tempo en wist de aandringende Mike van Grinsven achter zich te houden tot over de finish en won. In de tweede manche reed hij op een derde plaats waarmee hij tweede zou zijn geworden in de daguitslag maar door een ontketende Davy de Cuyper moest hij deze positie nog afstaan waardoor hij als vierde werd afgevlagd en in het dagklassement tevreden moest zijn met een derde plaats. Davy de Cuyper en Ruben van Lith maakten de top vijf compleet in Lochem.

Over een maand krijgt het Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross en Quads haar vervolg op het Grand Prix circuit van Valkenswaard! Klik op de volgende link voor de volledige uitslagen: https://speedhive.mylaps.com/Events/1497391

Daguitslag ONK Zijspancross Lochem:
1 Brown/Millard 50 Pnt
2 Willemsen/Bax 42 Pnt
3 Hermans/Musset 38 Pnt
4 Dierckens/Rostingt 33 Pnt
5 Bax/Stupelis 31 Pnt

Daguitslag ONK Quads Lochem:
1 Joe Maessen 45 Pnt
2 Mike van Grinsven 44 Pnt
3 Marc de Vries 43 Pnt
4 Davy de Cuyper 35 Pnt
5 Ruben van Lith 29 Pnt

Fotocredits: Albert Schreuder

Attachment