ONK Sidecar & Quad Masters
Image default
Dutch Sidecar

Sporters in beeld – zijspancrosser Sem Leferink

In de rubriek; ‘Sporters in beeld’ spreken we verschillende rijders uit diverse takken van motorsport om hun mooiste, gekste en bijzonderste verhalen te horen. Wat doen deze fanatieke rijders ter voorbereiding op hun seizoen, wat maakt hun tak van motorsport zo mooi en wat doen zij in het dagelijks leven? Ditmaal een jonge bakkenist uit de zijspancross, Sem Leferink.

Afgelopen jaar werd Sem Leferink op vijftienjarige leeftijd kampioen in het Nederlands kampioenschap zijspancross samen met rijder Sam Veldman. Dit jaar staat de getalenteerde bakkenist aan de start in de ONK Sidecar Masters, wederom met Veldman aan het stuur. De ambities voor de zijspancrosser liggen hoog: wanneer hij later in het aankomende seizoen zestien jaar oud wordt, wil hij meedoen aan de laatste wedstrijden in het wereldkampioenschap.

Dit seizoen maak je de stap naar de ONK Sidecar Masters, kun je daar wat meer over vertellen?

“Nadat Sam Veldman en ik afgelopen jaar kampioen zijn geworden in het NK-zijspancross, ligt het voor de hand dat je een stapje hogerop moet. Vorig jaar wisten we veel wedstrijden te winnen en waren we overduidelijk de snelste. Dit jaar komen wij daarom samen uit in het Open Nederlands Kampioenschap Sidecar Masters. Hier zijn wij beter op onze plek en het is dan ook een mooie uitdaging. We gaan zo goed mogelijk ons best doen voor de topklasseringen.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met deze sport?

“Het begon eigenlijk allemaal op een quad. Daarmee reed ik totdat mijn broer, Tim, en ik de zijspancombinatie mochten proberen. Ik was toen ongeveer negen jaar oud. Het ging vanaf het eerste moment uitstekend. Uit verschillende hoeken zeiden mensen dat wij verder moesten gaan in de zijspansport. Dit komt mede door mijn vader omdat hij eerder ook al actief was in de zijspancross op hobbymatig niveau. Zo stak hij Tim en mij ook aan met het zijspanvirus.”

Wat maakt de sport voor jou zo mooi/bijzonder?

“De zijspancross is speciaal omdat je het samen doet. Het is een echte teamsport en brengt veel spanning met zich mee omdat je moet kunnen vertrouwen op je teamgenoot. Zo kun je uiteindelijk de beste resultaten behalen.”

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

“Vaak gaan we een dag voor de wedstrijd richting het circuit. Dan lopen we een rondje over de baan om te kijken hoe het circuit erbij ligt en of er bijzonderheden zijn. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik de dag van tevoren mijn rust kan nemen om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen.”

Wat doe jij in het dagelijks leven en valt dit goed te combineren met jouw carrière?

“Ik ga naar de middelbare school waar ik mavo volg. Daarnaast train ik veel – zowel conditioneel als krachttraining. Op dinsdag ga ik normaal gesproken hardlopen, gevolgd door krachttraining op woensdag en donderdags sport ik onder begeleiding van een persoonlijk trainer. Daarbij wordt er in het weekend natuurlijk gecrost. Door veel conditie- en krachttraining ben ik perfect voorbereid op de wedstrijden en of trainingen in het weekend.”

Waar kijk jij het meest naar uit dit seizoen?

“Naar de laatste twee grand prixs in het buitenland. Op dat moment ben ik net zestien jaar en zodoende oud genoeg om deel te mogen nemen aan het wereldkampioenschap. Deze wedstrijden vinden plaats in Duitsland en Tsjechië op harde banen. Dat lijkt mij onwijs gaaf, omdat de snelheid op deze circuits veel hoger ligt. In Nederland kennen we natuurlijk de zandbanen waar de snelheid over het algemeen niet zo hoog ligt. Daarbij bestaan onze circuit vaak uit diepe gaten, wat het een stuk zwaarder maakt.”

Wat zijn jouw doelstellingen voor dit jaar?

“Dit jaar moeten we in de top tien staan van het eindklassement. Als team zijnde is dit een mooie en uitdagende doelstelling. Hier gaan we natuurlijk ons uiterste best voor doen.”

Wat gaat er door je heen als je in de bak staat/op de motor zit?

“Geen fouten maken en zo soepel mogelijk met je rijder rond proberen te gaan. Van tevoren spreken we eigenlijk niks met elkaar af. Dit doen we gewoon tijdens de wedstrijd of training zelf, dan overleggen we gewoon tijdens het rijden. Bijvoorbeeld als we een andere tactiek gaan inzetten, andere lijnen gaan rijden of een stukje agressiever gaan rijden. We vertellen geen hele verhalen, we hebben genoeg aan een woord of een kort zinnetje, zodat we weten wat het plan is tijdens het crossen.”

Wil jij komend seizoen de verrichtingen van Sem volgen? Neem dan vooral een kijkje op zijn Facebookpagina: Sem Leferink, of op Instagram: Sem_Leferink. Volgende week zijn we terug met een ander interessant verhaal uit onze motorsport.14/04/2022 om 12:23

Gerelateerd nieuws

BAX EN HERMANS VECHTEN VERDER IN DUTCH SIDECAR MASTERS, VAN GRINSVEN OP TITELKOERS BIJ DE QUADS

motocrossplanet

‘Mini-GP’ zijspancross in Varsseveld

motocrossplanet

Film: Spanning, emotie en juichende fans bij de Dutch Sidecar en Quad Masters in Rhenen

motocrossplanet